vineri, 9 iulie 2010

22

In "Viata pe un peron", trenul lui Eliade se lasa asteptat pe tot parcursul romanului. Sentimentul iluzoriu de asteptare constituie intreg suportul pe care este construit romanul. Daca nu era un tren, nu era un peron si nu era "Viata pe un peron". Trenurile au reprezentat si o sursa de venit in Vestul Salbatic. Calul de foc sfasia preeria indienilor si trebuia indepartat. In "Ocolul pamantului in 80 de zile" Jules Verne face referire la acesti salbatici care isi aparau pamantul.
Animalele au reprezentat pana la urma primul mijloc de transport si revenind la indieni, Winnetou calareste un mustang negru si ciolanos in timp ce bietul si neinfricatul Sam Hawkes calareste un magar. Deasemenea, Nils Holgersson se foloseste de gascanul Martin pentru a ajunge in Laponia. Mijloc de locomotie si pana la urma prieten. Zeus se preschimba in taur si o fura pe Europa. Din nou animal, din nou mijloc de transport. Nu era normal ca zeul sa se transforme intr-un 4x4 si sa spuna: "Pisi? te fac o tura?". In zilele noastre, cei din Transformers duc mai departe relatia omului cu masina.(si aici toata lumea e pe spate)
Jules Verne, un alt geniu futurist, s-a folosit de automobile pentru a pune punctul pe i in creatia sa. Capitanul Nemo il are pe Nautilus, doctorul Ferguson are un balon cu care spera sa ajunga in Senegal si fara voia lui, Dick Sand devine capitan la 15 ani.
Guliver si Robinson sunt victime ale naufragiului. Corabile s-au dovedit a fi de cele mai multe ori cele mai spectaculoase cauze care declanseaza actiunea. Noe este pus sa construiasca o corabie care salveaza lumea, Americile au fost descoperite cu ajutorul corabilor si in "Invitatie la vals", Tudor se foloseste de o corabie sa mearga cu Micaela in Turcia.
Pe langa trenuri, vapoare si altele, Aladin are un covor, Hermes niste sandale, Belerofon il are pe Pegas si nu in cele din urma, Harry Potter are un Nimbus.(pe spate!)
Generatia de Aur a lasat in urma un mare numar de piese care sunt inca fredonate de membrii generatiei de aur. Tramvaiul lui Gica Petrescu care il ducea acasa s-a transformat in Masina 34 a lui Florin Iaru care i-a adus si i-a furat iubirea, si care a facut sa "se aprinde motorul /de la flacăra /inimii".
Ca sa ma inscriu si eu in lista "hall of fame",(momentan) folosesc troleul 22 care ma duce de la Stadionul Tineretului pana la Hidro.
Ce-i drept, avionul cu motor nu m-a luat niciodata in zbor (inca) dar pana atunci am vazut un paianjen si merg sa-l strivesc.

Din partea unui baiat bun, constiincios si modest:>

2 comentarii:

  1. :))... Rares, ne-ai trecut prin toata literatura de exceptie. Eu chiar il admir pe Jules Verne pentru talentul sau inventiv. Serios, sa ne gandim in secolul XIX cine stia de submarine?... Am o intrebare, pe care poate multi si-au pus-o si daca ne dai voie o dezbatem aici:D....
    Ce l-a determinat pe J. V. sa foloseasca in volumele sale, acest "peste fals", acest submarin, ce l-a ajutat sa inventeze aceasta poveste. Din ce oare a putut el sa se inspire?

    RăspundețiȘtergere
  2. phaula....nu am zis ca nu-l adimir...si-a imaginat cum ar fi sa bagi un vapor sub apa si sa mergi cu el:))
    ce conteaza?

    RăspundețiȘtergere